Door regelmatige blootstelling aan schadelijke geluiden, loop je risico op verschillende vormen van gehoorschade. Soms gaat het om tijdelijke gehoorproblemen, zoals suizende piepende oren na een avondje stappen maar we kennen ook mensen met definitieve gehoorschade, zoals slechthorenden of dove mensen.
Wat is gehoorschade?
In onze oren zitten trilhaartjes die bewegen door de druk van geluid. De bewegende trilhaartjes geven signalen door aan onze hersenen waardoor we horen. Wanneer deze trilhaartjes overbelast raken, door te harde geluiden, gaan ze kapot en ontstaat gehoorschade.
Oorzaken van gehoorschade
Gehoorschade kan op twee manieren ontstaan: door ouderdom en door te hard geluid. Aan het eerste kunnen we helaas niets veranderen, maar door het dragen van onze gehoorbescherming voorkom je gehoorschade door te hard geluid!
Gehoorschade door te hard geluid kan in één keer ontstaan of geleidelijk aan erger worden als je vaak en/of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld. Suizende of piepende oren, waardoor je een tijdje minder goed kan horen, is het eerste teken dat de trilhaartjes in het slakkenhuis van je oor kapot zijn gegaan. Eenmaal beschadigd, kunnen de tere trilhaartjes in het binnenoor zich niet of nauwelijks herstellen. Beschadigde trilhaartjes sterven af en komen nooit meer terug. Gehoorschade is onomkeerbaar!
Tinnitus, hyperacusis en Ménière
Heb je wel eens een piep in je oren na een avondje stappen? Ben je overgevoelig voor alledaagse geluiden? Of word je wel eens misselijk of duizelig wat vaak plots optreedt? Dan is er wellicht meer aan de hand met je gehoor. Klik op de links om meer te lezen over tinnitus, Hyperacusis en Ménière.
Voorkom gehoorschade
Voorkomen is beter dan genezen! Bescherm je oren door het dragen van gehoorbescherming. Wij maken comfortabele gehoorbescherming op maat zowel voor werk als privé gebruik. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden of maak direct een afspraak!